Ubuntu

Ubuntu је популарна дистрибуција слободног оперативног система GNU/Linux, која ставља акценат на лакоћу употребе, брзину рада и стабилност. Ubuntu је једна од најраширенијих и најприхваћенијих Linux дистрибуција, углавном намењена коришћењу на десктоп рачунарима. Назив дистрибуције потиче од афричке идеологије убунту што отприлике значи „хуманост према другима“.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Ubuntu тежи да коришћењем једино слободног софтвера просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем. Ubuntu-ови програми су слободни и отвореног кода, тако да их можете делити коме желите и колико желите. Ubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Ubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Ubuntu долази са пуном подршком и разноразним сервисима доступним широм света.

Прво издање Ubuntu-а је угледало светлост дана 20. октобра 2004. године. Свако издање има кодно име и број верзије на основу године и месеца издавања. Ubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару. Ubuntu одликује разноврсност која се огледа у великом броју деривата заснованих на другачијим окружењима радне површине, па се доживаљај употребе врло лако може прилагодити свакоме.

Ubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета. Ubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити. Од система до сигурносних надоградњи, складишта и софтвера.

Најважнији циљеви Ubuntu-а су: бити једноставан за употребу; имати једноставну инсталацију и бити доступан, приступачан свима; бити доступан на разним језицима; укључити што више заједнице што је могуће, промовисајући значење „хуманости“ унутар софтверског система.

Зашто Ubuntu?

Разлози су практичне природе.

Ubuntu је дистрибуција која је лака за коришћење и прилагођена је почетницима. На интернету ћете наћи велики број блогова, сајтова, форума… на којима се налази огромна документација која ће вам помоћи да боље упознате Ubuntu, остварите своје жеље, решите проблеме у раду система и програма… Ubuntu има своје признате/званичне деривате који вам доносе различита окружења радне површи: KDE (Kubuntu), XFCE (Xubuntu), LXDE (Lubuntu), GNOME (Ubuntu GNOME), MATE (Ubuntu MATE), као и деривате различите намене: Едукативне (Edubuntu), Мултимедијалне (Mythbuntu, Ubuntu Studio). LTS (Long Time Support) издања долазе са пет година подршке. Најбитнији разлог је подршка на српском језику за коју можемо бити захвални Ubuntu-овој локалној заједници у Србији.

Зато је Ubuntu LTS (Xubuntu и Lubuntu) најбољи избор за почетнике.

Ubuntu LoCo Србија

У Србији постоји локална Ubuntu-ова заједница. Ubuntu-ова ЛоЗа (скраћеница од Локална Заједница) за Србију је званични Ubuntu-ов локални тим за Србију. Ubuntu LoCo представља званични пројекат организовања корисника и љубитеља ове дистрибуције широм света у локалне заједнице.

Циљеви Локалних Заједница јесу промоција Ubuntu-a, пружање помоћи заинтересованим корисницима и организовање акција и пројеката везаних за популаризацију ове дистрибуције. Уколико желите да се прикључите или помогнете рад тима на било који начин, контактирајте Ubuntu-ову Локалну Заједницу за Србију:

Сајт: http://www.ubuntu-rs.org
Форум: http://forum.ubuntu-rs.org
Вики: http://wiki.ubuntu-rs.org
Планета: http://planeta.ubuntu-rs.org

извор, извор, извор

Advertisements
%d bloggers like this: